Сільське господарство та харчова промисловість АРЄ у третьому кварталі 2009 року
(за матеріалами єгипетських ЗМІ)
Щодо забезпеченості внутрішніх потреб продукцією місцевого виробництва
У червні ц.р. Міністерство фінансів Єгипту затвердило суму у розмірі 5 млрд. єг.ф. для закупівлі єгипетської пшениці урожаю 2009 р.
Для прийому зерна було визначено 500 складів, які належать Банку аграрного розвитку та борошномельним компаніям. Крім цього, були створені комісії, які слідкуватимуть за сортуванням і якістю пшениці та, щоб вона не змішувалась з імпортною для встановлення різниці в ціні, оскільки єгипетська пшениця дорожча за імпортну.
Ціна пшениці (вагою 150 і чистотою 22,5 карати) становитиме 240 єг.ф. за ардеб (150 кг), пшениці (чистотою 23 карати) – 245 єг.ф. та пшениці (чистотою 23,5 карати) – 250 єг.ф.
За даними Міністерства сільського господарства і освоєння земель АРЄ в рамках реалізації стратегії розвитку аграрного сектору до 2017 р. площа сільськогосподарських земель була збільшена на 2,2 млн. федданів (1 ф. = 0,42 га), з яких 250 тис. федданів у пустелі на Синайському півострові, та створено понад 2 млн. нових робочих місць.
Забезпеченість внутрішніх потреб пшеницею місцевого виробництва виросла з 25% до 58% в результаті збільшення її виробництва у 3 рази.
У 2008 р. в Єгипті було зібрано 22,6 млн. тонн зернових, з яких 8,2 млн. тонн пшениці, 7 млн. тонн кукурудзи (біла і жовта), 7,2 млн. тонн рису.
Крім цього, урожай бавовни досяг 7,25 кантара з феддана, а виробництво цукру збільшилось з 649 тис. тонн до 1,7 млн. тонн, в результаті чого Єгипет на сьогодні забезпечує внутрішні потреби цукром власного виробництва на 87,9%.
У 2008 р. вирощено 21,5 млн. тонн овочів порівняно з 20,1 млн. тонн у попередньому році та 9,96 млн. тонн фруктів (9,8 млн. тонн у 2007 р.).
Також збільшилось удвічі виробництво свіжої риби до 1008 тис. тонн на рік.
Зараз Єгипет самостійно забезпечує на 71,5% свої внутрішні потреби у червоному м’ясі, курятині, яйцях, свіжому молоці та рибі.
Єгипетський експорт сільськогосподарської продукції збільшився з 9 млрд єг.ф. (1,62 млрд дол. США) у 2007 р. до 14,34 млрд єг.ф. (2,6 млрд дол. США) у 2008 р. Основу сільськогосподарського експорту складають бавовна, рис, картопля, цибуля, цитрусові, лікарські та ароматичні трави.
Інвестиції приватного сектору у сільське господарство зросли до 11 млрд єг.ф. (1,98 млрд дол. США) у 2008 р. проти 393 млн єг.ф. у 1982 р.
Обсяг кредитів для аграрного виробництва збільшився до 16,2 млрд єг.ф. (2,9 млрд. дол. США) у 2007-2008 р.р. проти 4 млрд єг.ф. у 1982 р.
Річний темп розвитку сільського господарства виріс з 2,6% у 1980-х роках до 3,8% у 2008 р.
З метою збереження продовольчої безпеки Єгипту, одним із головних завдання плану стратегічного розвитку аграрної галузі є збільшення сільськогосподарських земель для вирощування пшениці до 3 млн. федданів, скорочення до 1 млн. федданів площ рису, що сприятиме економії близько 2,6 млрд. куб. метрів водних ресурсів для освоєння нових земель.
Огляд ринку цукру АРЄ
Згідно з річним звітом Ради цукрових культур Єгипту у 2008 р. споживання цукру у країні склало 2,64 млн. тонн, а у 2017 р. збільшиться до 3,1 млн. тонн. На сьогодні, різниця між виробництвом і внутрішнім споживанням цукру становить 60%, а у 2017 р. має досягти 51%.
У звіті повідомляється, що за умови збільшення виробничих потужностей усіх єгипетських цукрових заводів, а також обсягів інвестицій та реалізації програми розвитку цукрової галузі, виробництво цукру в Єгипті до 2017 р. може зрости на 1,9 млн. тонн і досягти 2,8 млн. тонн і, таким чином, країна забезпечуватиме себе цукром на 97%. Якщо ж споживання цукру на душу населення зменшиться з 34 кг до 28 кг, то самозабезпеченість Єгипту цукром складе 100%.
У 2008 р. площі вирощування цукрових культур в Єгипті збільшились на 2,5% або на 335 тис. федданів (1 феддан = 0,42 га) порівняно з попереднім роком, а виробництво цукрової продукції збільшилось на 357,9 тис. тонн або на 2,14% і склало 17,1 млн тонн. Зараз дефіцит цукру в Єгипті складає 1 млн тонн, який імпортуються.
Напередодні місяця Рамадан (почався у третій декаді серпня ц.р.), під час якого збільшується споживання солодощів, з метою забезпечення попиту на внутрішньому ринку на цукор за прийнятними цінами, підтримки харчової промисловості та збереження її експортної конкурентоспроможності, міністерства торгівлі і промисловості та фінансів АРЄ призупинили до кінця 2009 р. дію декрету, згідно з яким стягується мито у розмірі 500 єг.ф. (90 дол. США) з тонни імпортного цукру-піску.
У першому півріччі 2009 р. цукровий імпорт в Єгипет склав 31 тис. тонн на суму 241 млн єг.ф. (43,5 млн дол. США).
Огляд ринку рослинної олії АРЭ
Незважаючи на підвищення майже на 80 дол. США цін на рослинну олію на світових біржах у серпні ц.р. (нерафінована соєва олія виросла до 860 дол. США/тонна, соняшникова олія – до 800 дол. США/тонна), олійні заводи державного сектору Єгипту збільшили відпускні ціни на свою продукцію тільки на 1 єг.ф. (близько 20 центів США).
Компанії споживчих кооперативів державного сектору зберігають роздрібні ціни на олію змішаних сортів на рівні 5,5 єг.ф./літр (0,98 дол. США), на бавовняну олію - 6,5 єг.ф./літр (1,17 дол. США), соняшникову олію – 7,5 єг.ф./літр (1,35 дол. США).
Сьогоднішніх запасів харчової олії на підприємствах державного сектору вистачить, щоб забезпечити споживчий попит протягом наступних чотирьох місяців.
Вільного продажу харчової олії на державних підприємствах немає, оскільки ці підприємства постачають продукцію, у першу чергу, у спеціальні магазини, в яких олія продається за зниженими цінами (4,25 єг.ф./літр) по продовольчих картках.
У зв’язку з цим, підприємства приватного сектору почали випускати олію у пляшках 0,8 л також за ціною 4,25 єг.ф.
Єгипет імпортує близько 900 тис. тонн харчової олії, а виробляє не більше 100 тис. тонн.
У 2008 р. Єгипет імпортував 100 тис. тонн соєвої олії, 2 тис. тонн бавовняної олії, 58 тис. тонн соняшникової олії, 18 тис. тонн кукурудзяної олії та 638 тис. тонн пальмової олії. 80,3% усього імпорту складає пальмова олія, яка не виробляється в Єгипті.
Протягом зазначеного періоду пропозиція на рослинну олію на місцевому ринку збільшилась з 465 тис. до 669 тис. тонн. Так, у 2008 р. попит на соєву олію склав 275 тис. тонн, бавовняну олію – 69 тис. тонн, соняшникову олію – 71 тис. тонн, кукурудзяну олію – 26 тис. тонн, пальмову олію – 28 тис. тонн.
Огляд харчової промисловості Єгипту
Харчова промисловість Єгипту налічує 2200 заводів, з яких 300-400 великих виробництв, що випускають молочну, м’ясну, хлібну і кондитерську продукцію, соки та різні напої.
За результатами 2008 р. серед найбільших експортно-інвестиційних компаній харчової промисловості перше місце займає компанія «Farm Fruits», що входить у групу «Americana», друге – «Bell Egypt» (виробництво сиру), третє – «Juhayna for Trade and Distribution», що входить в «Juhayna group» (власник Сафван Табет). Компанія «Unilever Mashreq Tea» (входить у «Mashreq Group»), власником якої є Міністр торгівлі і промисловості АРЄ Рашид Мухаммед Рашид, посіла четверте місце, 5-те - «Al Sakr Food Products Co.» (власник - александрійський підприємець Ахмед Сакр). Далі йдуть «Cadbury Group», «Giza National Dehydration» (входить в «Kato Investment Co.»), «Nutrition Co.», «Egyptian Co. for Food Development» (входить у «Faragalla Group», власник Мухаммед Фараг Амер – очолює Асоціацію інвесторів «Borg el-Arab»).
У 2008 р. серед найбільших арабських імпортерів єгипетських харчових продуктів перше місце посіла Саудівська Аравія, далі йдуть Лівія, Ірак, Йорданія, Ліван, Ємен, Марокко, ОАЕ, Судан і Сирія.
Експорт харчових продуктів в Саудівську Аравію склав 668,12 млн єг.ф. і виріс на 35% порівняно з попереднім роком. Єгипет експортував до цієї країни сир - 15,7 тис. тонн на суму 364,3 млн єг.ф., що на 58% більше показника попереднього року.
У 2008 р. єгипетський експорт полуниці склав 6,6 тис. тонн на суму 38,1 млн єг.ф. (більше на 35% порівняно з минулим роком), тютюну – 2,8 тис. тонн на суму 35,8 млн єг.ф (більше на 29%), пива – 3 млн. літрів на суму 14,8 млн єг.ф. (більше на 8%).
Найбільшими європейськими імпортерами єгипетських харчових продуктів є Німеччина, Італія, Іспанія, Франція, Голландія, Велика Британія, Греція, Бельгія, Румунія та Португалія. Експорт харчових продуктів в Німеччину у 2008 р. склав 120,3 тис. тонн на суму 217,4 млн єг.ф., що на 42% порівняно з минулим роком.
На арабські країни припадає 25% єгипетського експорту харчових продуктів, на країни ЄС – 11%, США – 3%. Арабські країни імпортують 70% обсягу експорту молочних продуктів Єгипту, далі йдуть країни ЄС, США та африканські країни.
|