Русскоязычный заголовок: Аграрный рынок Италии (1 квартал 2011 г.)
Аграрний ринок Італії (1 квартал 2011 р.)
Щодо ситуації в агропромисловому комплексі Італії інформуємо, що протягом січня-березня 2011 року, у порівнянні з аналогічним періодом 2010 року, в італійському імпорті сільськогосподарської продукції відбулось зростання за позиціями, які відповідають товарам традиційного українського експорту, а саме:
- зернові культури (+66,6%),
- жири та олії рослинного походження (+23,9%).
У нижченаведеній таблиці, за останніми опублікованими даними Національного інституту статистики Італії, надаються кількісні та вартісні показники загального італійського імпорту та експорту сільськогосподарської та харчової продукції впродовж першого кварталу 2011 року та відповідні коливання у порівнянні з аналогічним періодом 2010 року:
Найменування продукції
|
Імпорт в Італію
січень-березень 2011р.
|
Експорт з Італії
січень-березень 2011р.
|
тис. тон
|
млн. євро
|
% до відповідного періоду 2010р
|
тис. тон
|
млн. євро
|
% до відповідного періоду 2010р
|
01-Живі тварини
|
142,041
|
368,135
|
-7,2
|
3,991
|
11,536
|
-12,5
|
02-М'ясо та харчові нутрощі (субпродукти)
|
395,854
|
1088,945
|
+1,3
|
132,205
|
381,789
|
+8,3
|
03 - Риба і ракоподібні, молюски та інші водяні безхребетні
|
169,962
|
770,728
|
+14,9
|
23,953
|
84,878
|
+1,0
|
04- Молоко та молочні продукти; яйця птахів; натуральний мед; харчові продукти тваринного походження, в іншому місці не пойменовані
|
814,895
|
862,619
|
+12,0
|
165,987
|
503,547
|
+21,3
|
05- Інші продукти тваринного походження, не включені до інших угруповань
|
29,999
|
54,698
|
+5,6
|
21,178
|
29,484
|
+24,1
|
06- Живі рослини та продукти квітництва
|
42,977
|
149,365
|
+0,4
|
167,804
|
261,861
|
+8,4
|
07- Овочі, рослини, корені та харчові коренеплоди
|
608,529
|
450,853
|
+15,2
|
370,413
|
476,319
|
-2,8
|
08- Їстівні плоди та горіхи; цедра цитрусів.
|
424,403
|
490,71
|
+18,9
|
731,320
|
665,446
|
+12,5
|
09- Кава, чай, мате [парагвайський чай] та прянощі
|
134,027
|
357,877
|
+37,8
|
33,511
|
199,183
|
+22,0
|
10- Зернові культури
|
2828,483
|
725,456
|
+66,6
|
393,353
|
203,202
|
+32,9
|
11- Продукція борошномельно-круп'яної промисловості; солод; крохмаль; інулін; пшенична клейковина
|
102,680
|
65,981
|
+26,4
|
113,421
|
57,942
|
+22,9
|
12- Насіння і плоди олійних рослин; насіння інше, плоди і зерна; технічні або лікарські рослини; солома і корми
|
411,110
|
255,374
|
-0,04
|
114,980
|
87,712
|
+20,2
|
13- Камеді, смоли та інші рослинні соки та екстракти
|
11,106
|
39,537
|
+19,6
|
8,102
|
34,133
|
+17,3
|
14– Рослинні матеріали для виготовлення плетених виробів; інші продукти рослинного походження, не включені до інших угруповань
|
68,444
|
12,674
|
-3,1
|
0,693
|
0,776
|
+22,9
|
15- Жири та олії тваринного або рослинного походження; продукти їх розщеплення; готові харчові жири;
|
668,474
|
782,680
|
+23,9
|
196,169
|
424,799
|
+19,4
|
16- Готові харчові продукти з м'яса, риби або ракоподібних, молюсків або інших водяних безхребетних
|
70,972
|
284,982
|
+6,4
|
30,301
|
161,461
|
+10,4
|
17- Цукор і кондитерські вироби з цукру
|
429,125
|
247,104
|
+27
|
75,783
|
60,209
|
+9
|
18- Какао та продукти з нього
|
69,357
|
223,380
|
+13
|
49,171
|
229,220
|
+2,5
|
19- Готові продукти із зерна зернових культур, борошна, крохмалю або молока;
|
119,272
|
299,960
|
+13,9
|
576,946
|
796,884
|
+5,4
|
20- Продукти переробки овочів, плодів або інших частин рослин
|
250,871
|
249,062
|
+20,4
|
772,887
|
628,918
|
+2,3
|
21- Різні харчові продукти
|
61,799
|
210,694
|
+8,2
|
122,170
|
326,827
|
+1,1
|
22- Алкогольні і безалкогольні напої та оцет
|
318,988
|
292,740
|
+0,8
|
991,844
|
1282,862
|
+11,6
|
23- Залишки і відходи харчової промисловості; готові корми для тварин
|
1093,482
|
440,083
|
+18
|
991,844
|
127,566
|
+8,8
|
24- Тютюн та замінники
|
18,189
|
478,092
|
-9
|
11,353
|
38,304
|
+59,5
|
Динаміка споживчих цін на основні групи продукції агропромислового комплексу на італійському ринку за період січень-березень 2010 р., за останніми опублікованими даними Національного інституту статистики Італії, надається у таблиці:
(2010=100%)
2011 рік
|
січень
|
лютий
|
березень
|
Рис
|
100,7
|
101,1
|
101,7
|
Хліб
|
100,6
|
100,9
|
101,3
|
Яловичина свіжа
|
101,1
|
101,4
|
101,5
|
Свинина свіжа
|
100,5
|
100,5
|
100,7
|
Домашня птиця
|
100,8
|
100,8
|
100,9
|
Риба свіжа
|
101,5
|
101,8
|
102,6
|
Молоко
|
100,2
|
100,4
|
100,6
|
Сири і молоч. прод.
|
102,1
|
102,6
|
103,2
|
Яйце
|
101,6
|
101,9
|
102,2
|
Масло вершкове
|
102,7
|
103
|
103,4
|
Олія оливкова
|
98,5
|
98,6
|
98,4
|
Олія з насіння
олійних культур
|
101,5
|
102,4
|
103,6
|
Фрукти свіжі
|
100,9
|
102,8
|
105,1
|
Овочі свіжі
|
106,3
|
106,3
|
105,5
|
За період січень-березень 2011 року серед країн – найбільших експортерів зернових культур до Італії є наступні:
Франція (217,95 млн. євро), США (63,73 млн. євро), Угорщина (79,35 млн. євро) та Німеччина (52,28 млн. євро).
Обсяг експорту зернових культур з України до Італії у першому кварталі 2011 року склав 15,07 млн. євро, що в 6 разів більше ніж у відповідному періоді 2010 року.
Доцільно відзначити, що за цей період Італія імпортувала з України більше половини з усього обсягу імпортованої соняшникової олії (УКТЗЕД 1512) – 77,3% (39,66 млн. євро).
|