ЕНЕРНОАТОМ, Національна атомна енергогенеруюча компанія «Інтернет-портал створений на досить високому технічному рівні і містить багато корисної інформації»
Україна. Цукрова промисловість (2007 р.)
Параметри: Товари агропромислового комплексу
Бурякоцукрова промисловість є однією із стратегічно важливих галузей харчової промисловості України. Вона об’єднує в собі виробників елітного і фабричного насіння, цукрового буряку, насіннєві заводи, цукрові заводи і сервісні підприємства галузі. Кінцевим продуктом цього величезного агропромислового комплексу є цукор в асортименті, а також побічна продукція – меляса (патока), жом, вапно. Крім того, при Смілянському цукровому заводі працює завод із виробництва лимонної кислоти.
Цукровий сезон для України – з 1 вересня по 31 серпня.
До складу цукрової промисловості України входить 149 промислових, сільськогосподарських, будівельних та інших підприємств плюс бурякогосподарства, а саме:
Цукропісочні заводи – 125 робітників;
Цукрорафінадні заводи – 2;
Насіннєві заводи – 6;
Заводи лимонної кислоти – 1;
Машинобудівні заводи з випуску технологічного обладнання – 7;
Пусконалагоджувальні організації – 2;
Кар’єроуправління з видобутку вапнякового каменю – 7;
Науково-дослідний інститут цукрової промисловості.
Виробничі потужності галузі дозволяють щорічно виробляти:
3,5 млн т цукру-піску;
300 тис. т цукру-рафінаду;
4,7 тис. т лимонної кислоти;
1,5 млн т меляси.
Але внаслідок відмови українського уряду від держзамовлення на цукор у 1994 р. обсяги виробництва почали скорочуватися. Рекордним за рівнем зниження випуску сахарного піску став 2002 р., коли заводи виробили 1 млн 434 тис. т цукру. Це найнижчий показник з 1940 р.
За останні роки в бурякоцукровому комплексі сформувалися основні гравці – цукрові компанії, які зараз інвестують понад 50 переробних підприємств.
Із існуючих колись в Україні 192 цукрових заводів у 2006/2007 МР працювало 120 підприємств, що виробили 2,6 млн т цукру-піску.
Обсяги виробництва цукрових буряків визначаються, головним чином, внутрішніми виробничими потужностями цукрових заводів. На початку 1990-х рр. цукрова галузь мала величезний виробничий потенціал. В Україні налічувалося 190 цукрових заводів, які виробляли 12,8% світового виробництва цукру з цукрових буряків, при цьому щорічно переробляючи понад 40 млн т цукрових буряків.
У 2004-2006 рр. значно збільшилися обсяги виробництва цукрових буряків. Так, якщо в 2003 р. було вироблено 13,3 млн т, то вже в 2006 р. виробництво склало 22,4 млн т. У 2006 р. налічувалося близько 600 великих виробників цукрових буряків (10% від загальної кількості підприємств, зайнятих їхнім виробництвом). Водночас на ці 600 підприємств припало понад 60% всіх цукрових буряків, вироблених в сільськогосподарських підприємствах. При цьому середня врожайність по даних підприємствах склала 340 ц/га.
Цукрова промисловість України практично не підтримується державою. У країні відсутні механізми дотацій і пільгового оподаткування для цукровиків.
Зовнішня торгівля цукром в країні знаходиться на низькому рівні унаслідок низької конкурентоспроможності українського товару з одного боку і обмеженнями на імпорт з іншого.
Баланс цукру в Україні, тис. т
Показник
Вересень 2002 – серпень 2003
Вересень 2003 – серпень 2004
Вересень 2004 – серпень 2005
Вересень 2005 – серпень 2006
Вересень 2006 – січень 2007*
Вересень 2006 – січень 2007
Вересень 2005 – січень 2006
Початкові запаси
200
440
223
241
246
246
241
Виробництво бурякового цукру
1430
1460
1800
1900
2610
2610
1900
Імпорт цукрових буряків
0
0
0
116
17
17
112
Імпорт цукру всього
1408
678
314
187
25
5
85
Імпорт білого цукру
82
62
56
34
6
3
16
Імпорт какао-міксу
0
40
120
128
0
0
34
Імпорт цукру-сирцю
1376
592
162
40
20
3
40
Давальницький імпорт цукру-сирцю
816
460
47
40
20
3
40
Давальницький імпорт цукру-сирцю бурякового
0
7
0
0
0
0
0
Квотний імпорт цукру-сирцю
560
125
0
0
0
0
0
Імпорт сахарного сиропу
43
33
0
0
0
0
0
Пропозиція, всього
3038
2578
2337
2328
2881
2861
2226
Споживання
1950
2000
2050
2050
2100
890
860
в т.ч. кондитерська промисловість
425
488
536
536
560
256
239
Експорт цукру, всього
648
355
46
32
20
3
15
Експорт білого цукру
348
316
46
32
20
3
15
Експорт білого цукру за давальницькими контрактами
-
312
46
29
0
0
15
Експорт цукрового сиропу
498
78
0
0
0
0
0
Розподілення, всього
2598
2355
2096
2082
2120
893
875
Кінцеві запаси
440
223
241
246
751
1968
1351
* прогноз
Основною сировиною для виробництва цукру в Україні є цукровий буряк. Крім того, за необхідності ведеться переробка імпортного тростинного цукру-сирцю.
Як згадувалося вище, імпорт сирцю до України не вигідний через високе мито. Останнім часом набрав обороти давальницький імпорт цукру-сирцю. До України завозиться цукор-сирець за давальницькою схемою і переробляється на білий цукор або цукровий сироп. До введення обмежень з боку РФ на імпорт цукровмісних сиропів досить вигідним був толлінг цукру-сирцю на українських цукрових заводах з подальшим реекспортом сиропу до РФ.
Україна є великим виробником бурякового цукру. Останніми роками виробництво даного продукту коливається в межах 1,8-2,6 млн т. Побічними продуктами виробництва бурякового цукру в Україні виступають меляса і жом, які використовуються у виробництві спирту і на корм худобі.
Щорічна потреба України в цукрі, за оцінками фахівців, складає понад 2,1 млн т. Розраховується вона, виходячи з біологічної норми споживання – понад 40 кг на душу населення. Але неоднозначність оцінки чисельності населення України і кількості приїжджих, що перебувають на її території, дає розбіжність в оцінці попиту.
В Україні немає практики інтервенційних цін на ринку цукру і цукрових буряків. Тільки в деяких випадках Державний комітет з матеріального резерву України (Держрезерв) купує або продає цукор на внутрішньому ринку. Такі дії тимчасово впливають на ціноутворення, оскільки обсяги таких операцій незначні.
Мінімальна ціна на цукрові буряки, які поставляються в рамках квоти «А» і «В», і мінімальна ціна на цукор квоти «А» визначаються щорічно КМУ за пропозиціями Міністерства аграрної політики України з урахуванням базової цукристості цукрових буряків (16%). Дані мінімальні ціни мають встановлюватися до 1 січня з урахуванням індексів інфляції.
Сьогодні цукрова промисловість вимагає значних капіталовкладень, велика частина яких має піти на перепрофілювання цукрових заводів. Лише скорочення кількості переробних підприємств дозволить цукровим АПК, що залишаться, збільшити тривалість сезону переробки, знизити собівартість і отримати оборотні кошти для проведення ремонту і підвищення технічного рівня виробництва цукрового піску.