Русскоязычный заголовок: Ситуация на рынке мяса и мясопродуктов
Ситуація на ринку м’яса і м’ясопродуктів
Основні тенденції у 2009 році
• зменшення в усіх категоріях господарств поголів’я великої рогатої худоби при одночасному збільшені поголів'я свиней та птиці станом на 01.01.2010 порівняно з аналогічною датою 2009 року: поголів’я ВРХ зменшилось на 3,2%, свиней – збільшилось на 9,3%, птиці – збільшилось на 7,3%;
• виробництво м’яса всіх видів у забійній вазі за попередніми даними у 2009 році порівняно з 2008 роком зменшилося на 0,1%, в т.ч. у сільгосппідприємствах – зросло на 4,4%, у господарствах населення – зменшилось на 4,8%;
• за оперативними даними імпорт м'яса і м'ясопродуктів у перерахунку на м'ясо за 2009 рік склав близько 462 тис. тонн або на 18,7% менше ніж минулому році, експорт – близько 40 тис. тонн, або відповідно на 43,9% більше;
• індекс закупівельних цін на худобу і птицю за 2009 рік склав 94,4%, індекс цін виробників м'яса і м'ясопродуктів – 107,3%, споживчих цін по групі “М’ясо і м'ясопродукти" – 106,2%.
Виходячи із ресурсного наповнення внутрішнього ринку у 2008 році споживання м'яса на одну особу за попередніми даними Держкомстату склало 50,6 кг на рік, що на 10,7% більше ніж у 2007 році. За рахунок власного виробництва забезпечувалось близько 80% споживання, решта за рахунок імпортованої сировини.
За даними Держкомстату виробництво м'яса у забійній вазі всіма категоріями господарств у 2008 році склало 1905,9 тис. тонн, що на 0,3% менше ніж у 2007 році. Імпорт м'яса і м'ясопродуктів, за даними Держкомстату, за 2008 рік склав близько 569 тис. тонн в перерахунку на м'ясо (в 2,4 рази більше, ніж у 2007 році), експорт – близько 28 тис. тонн.
За попередніми даними у 2009 році виробництво м'яса зменшилось у порівнянні з минулим роком на 0,1% і склало 1904,6 тис. тонн в забійній вазі. Імпорт у 2009 році склав близько 462 тис. тонн, що на 18,7% менше ніж у 2008 році, експорт 39,9 тис. тонн (на 43,9% більше).
Поголів’я
На 1 січня 2010 року порівняно з аналогічною датою попереднього року відмічалося зменшення чисельності поголів'я великої рогатої худоби в усіх категоріях господарств. Натомість спостерігалося збільшення поголів'я свиней та птиці, в основному за рахунок сільгосппідприємств.
Виробництво
(у забійній вазі; тис. т)
Співвідношення між вирощуванням та виробництвом худоби і птиці у сільгосппідприємствах за 12 місяців 2009 року склало 107,8% проти 102,6% за аналогічний період попереднього року, що є позитивною тенденцією та свідчить про нарощування поголів'я та збільшення його ваги.
За 2009 рік на переробку надійшло 1114,1 тис. тонн худоби і птиці в живій вазі (в тому числі худоба і птиця вирощена переробними підприємствами), що на 10,9% менше ніж за 2008 рік. В тому числі 294,8 тис тонн від сільськогосподарських підприємств (на 15,4% менше ніж за 2008 рік) та 658,7 тис. тонн худоби і птиці вирощених на потужностях переробних підприємств (на 2,1% більше). Зменшення загального надходження худоби і птиці на переробку безпосередньо від сільгосптоваровиробників, головним чином пояснюється відсутністю у І кварталі п. р. дотацій для виплати сільськогосподарським товаровиробникам за продані ними переробним підприємствам худобу і птицю, за рахунок сум ПДВ, що повинні сплачуватись до бюджету.
Надходження тваринницької продукції на переробні підприємства за 2009 рік
У 2009 році, порівняно із попереднім роком, спостерігалося зменшення виробництва продукції м'ясної промисловості на 12,2%. При цьому, мало місце збільшення виробництва лише м'яса та субпродуктів свійської птиці свіжих чи охолоджених – на 14,0% та морожених – на 6,2%, натомість випуск іншої продукції м'ясної промисловості був меншим ніж за аналогічний період 2008 року. Зокрема виробництво яловичини свіжої та охолодженої зменшилось на 29,0%, свинини свіжої та охолодженої – на 22,4%, виробів ковбасних – на 19,3%.
Цінова ситуація
Закупівельні ціни. У 2009 році спостерігається певне зниження закупівельних цін на всі види м'яса порівняно із минулорічним рівнем цін. Проте це пов'язано не із зміною ринкових умов, а зі зміною режиму оподаткування ПДВ сільськогосподарських товаровиробників. Індекс закупівельних цін на худобу і птицю за січень -листопад 2009 року склав 94,4%, в тому числі: на ВРХ – 87,1%, на свиней – 88%, на птицю – 98,2%. У листопады на ринку також спостерігалося зниження закупівельних цін на всі види худоби та птиці. Так індекс цін на ВРХ склав 98,4%, на свиней – 94,4%, на птицю – 98,4%.
Довідково: за підсумками 2008 року індекс закупівельних цін на худобу і птицю склав 144,4%, індекс сукупних витрат товаровиробників на виробництво продукції тваринництва – 133,4%.
Споживчі (роздрібні ціни)
Протягом 2008 року спостерігалося підвищення роздрібних цін на всі види м'яса, яке продовжилося і у 2009 році. Так, за 2009 рік індекс споживчих цін на яловичину склав 101%, на свинину – 103,7%, на птицю – 105,7%. В грудні порівняно з листопадом спостерігалося незначне зниження цін на свинину та м'ясо птиці при незначному зростанні цін на яловичину – індекс споживчих цін на яловичину склав 100,5%, на свинину – 99,9%, на м'ясо птиці – 99,6%.
Основними причинами зростання цін є зростання витрат переробників м'ясосировини. Індекс цін виробників м'яса і м'ясних продуктів за 2009 рік склав 107,3%, зокрема у грудні ц. р. порівняно з листопадом індекс цін виробників м'яса та м'ясопродуктів склав 100,4%.
Довідково: за 2008 рік індекс споживчих цін на м'ясо і м'ясопродукти склав 134%, індекс цін виробників м'яса і м'ясопродуктів – 133,4%.
Відповідно до вимог постанови Кабінету Міністрів України від 25.12.1996 №1548, із змінами та доповненнями, Раді Міністрів Автономної Республіки Крим, обласним, Київській і Севастопольській міським державним адміністраціям надано повноваження регулювати (встановлювати):
- граничні рівні торговельних (постачальницько-збутових) надбавок до оптової ціни виробника (митної вартості) на яловичину, свинину, м'ясо птиці та варені ковбаси до 15%, без врахування витрат з їх транспортування у міжміському сполученні;
- декларування змін оптово – відпускних цін на яловичину, свинину, м'ясо птиці та варені ковбаси.
Станом на 28.01.2010 року повноваження щодо встановлення оптово-відпускних цін шляхом декларування їх зміни використані в усіх регіонах; граничні рівні торговельних надбавок на яловичину, свинину та варені ковбаси не встановлені лише у Вінницькій області.
Станом на 30.01.2010 фактичний рівень торговельних надбавок на яловичину коливався від 5,2% у Волинській області до 15% у Київській області, на м'ясо птиці – від 4,8% у Харківській області до 14% у Кіровоградській області, на ковбаси варені 1 сорту – від 5,9% у Дніпропетровській області до 14,9% у Житомирській області.
Найменування продукції
|
Гранична торговельна надбавка не вище 10%
|
Гранична торговельна надбавка не вище 15%
|
Гранична торговельна надбавка не встановлена
|
Яловичина
|
9 регіонів
|
17 регіонів
|
1 (Вінницька область)
|
Свинина
|
9 регіонів
|
17 регіонів
|
1 (Вінницька область)
|
М'ясо птиці
|
11 регіонів
|
16 регіонів
|
х
|
Ковбасні вироби варені
|
8 регіонів
|
18 регіонів
|
1 (Вінницька область)
|
Зовнішня торгівля
За попередніми даними у 2009 році імпорт м'яса і м'ясопродуктів склав близько 462 тис. тонн, що на 18,7% менше ніж у 2008 році, експорт - близько 40 тис. тонн (на 43,9% більше). Із загального обсягу в Україну було ввезено 29,3 тис. тонн яловичини, 230,1 тис. тонн свинини, 195,6 тис. тонн м'яса птиці та 7,4 тис тонн м'ясних консервів і ковбас в перерахунку на м'ясо. Варто зазначити, що щомісячні обсяги ввезеного м'яса знаходяться приблизно на одному рівні – 35-40 тис. тонн.
Регулювання зовнішньоекономічної діяльності
Рамковими законами, що регулюють зовнішньоекономічну діяльність в Україні є:
- Закон України від 16.04.1991 № 959-ХІІ "Про зовнішньоекономічну діяльність" (із змінами та доповненнями);
- Закон України від 05.04.2001 № 2371-ІІІ "Про митний тариф України" (із змінами і доповненнями).
Також з метою уникнення непрозорих схем ввезення на митну територію України м'ясосировини було прийнято постанову Кабінету Міністрів України від 03.12.2008 № 1078, якою забороняється ввезення на митну територію України товарів групи 02 згідно з УКТ ЗЕД як давальницької сировини і проведення операцій, пов'язаних з її переробкою на території України.
З метою впорядкування ввезення на митну територію України м'яса птиці та м'яса свиней було прийнято постанову Кабінету Міністрів України від 27.12.2008 № 1123 відповідно до положень якої імпорт зазначених видів продукції, а також сало, свинячий жир і жир свійської птиці підлягають ліцензуванню.
Діючі ставки ввізного мита на м'ясо та м'ясопродукти
Згідно із додатком до Закону України "Про Митний тариф України" на сьогодні діють такі ставки ввізного мита (у % до митної вартості товару) на м'ясо і м'ясопродукти (група 02 за УКТ ЗЕД):
- м'ясо великої рогатої худоби свіже, охолоджене чи морожене – 15%;
- свинина свіжа чи охолоджена – 12%;
- свинина морожена – 10%;
- субпродукти харчові ВРХ, свиней, овець, кіз свіжі, охолоджені та морожені – 10%-15%;
- м'ясо та харчові субпродукти свійської птиці свіжі, охолоджені та морожені – 5%-15%;
- сало, свинячий жир та жир свійської птиці – 15%;
- ковбаси та аналогічні вироби з м'яса – 15%;
- готові чи консервовані продукти з м'яса – 10%-20%.
Державна підтримка тваринництва
У 2008 році з Державного бюджету України за програмою КПКВ 2801210 "Фінансова підтримка виробництва продукції тваринництва та рослинництва" на підтримку тваринництва було виділено близько 2 млрд. грн., що майже на 0,8 млрд. грн. більше суми, фактично наданої у 2007 році.
За 2008 рік відповідно до Закону України “Про податок на додану вартість” була нарахована дотація для виплати сільськогосподарським товаровиробникам за продані ними переробним підприємствам:
худобу і птицю – в сумі 1028,7 млн. грн., або 1710 гривень на 1 тонну (15,1% у ціні закупівлі);
молоко – 1709,3 млн. грн., що в розрахунку на 1 тонну склало 316,7 грн. (19,4% у ціні закупівлі).
За 2009 рік відповідно до Закону України “Про податок на додану вартість” була нарахована дотація для виплати сільськогосподарським товаровиробникам за продані ними переробним підприємствам:
худобу і птицю – в сумі 297,5 млн. грн., або 661,5 гривень на 1 тонну (6% у ціні закупівлі);
молоко – 1016,3 млн. грн., що в розрахунку на 1 тонну склало 214,3 грн. (13% у ціні закупівлі).
У 2009 році із загального фонду Державного бюджету України на підтримку тваринництва було виділено близько 313 млн. грн., в тому числі 165 млн. гривень на погашення кредиторської заборгованості за 2008 рік. Із стабілізаційного фонду Державного бюджету на підтримку тваринництва було виділено 20 млн. грн., що були в повному обсязі направлені на підтримку галузі скотарства.
Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 18.03.2009 № 283 "Про затвердження розмірів бюджетної тваринницької дотації на 2009 рік" було передбачено виплату спеціальних бюджетних дотацій сільськогосподарським товаровиробникам, зокрема за приріст поголів'я корів власного відтворення – до 3000 гривень за голову, закуплені племінні нетелі або племінні корови - до 3000 гривень за голову, племінні нетелі або племінні корови, закуплені сільгосппідприємствами, які збудували або відновили тваринницькі ферми та не мали на початок року поголів'я корів - до 3000 гривень за голову, поголів'я телиць, закуплених у фізичних осіб для вирощування – до 5 гривень за 1 кілограм живої ваги.
Довідково: за даними Держкомстату у 2007 році збитковість виробництва м'яса ВРХ склала 41%, м'яса свиней – 27,6%, м'яса птиці – 19%. У 2008 році вирощування сільськогосподарських тварин на м'ясо залишалося нерентабельним, але його збитковість відчутно зменшилась. Так збитковість виробництва м'яса ВРХ склала 24,1%, м'яса птиці – 11,3% (з урахуванням діяльності підприємств з повним циклом виробництва рентабельність склала близько 12%), рентабельність виробництва свиней на м'ясо склала 0,3%.
Тенденції світових ринків
Споживчі ціни на м'ясо в окремих країнах світу
Окремі показники функціонування світового ринку м'яса
Відповідно до оцінки Всесвітньої продовольчої організації ООН (ФАО) у 2010 році порівняно з попереднім роком зростання світового виробництва м'яса всіх видів складе 1,6%. При цьому споживання м'яса зросте на 1,5%. У структурі виробництва м'яса найбільшу частку становитиме свинина – 38%, частка яловичини та м'яса птиці складе відповідно 22,4% та 32,9%. Середньосвітове споживання м'яса населенням у 2010 році очікується на рівні 41,9 кг, в тому числі розвинені країни споживатимуть 82,2 кг, країни, що розвиваються – 31,3 кг на особу.
|